Projekterne er blevet gennemført såvel i Mjølnerparken som Vollsmose samt en række fynske kommuner. Det har givet mig en masse hands-on-erfaringer med virksomheder, kommuner og ikke mindst hovedpersonerne selv. Det vil sige de indvandrere og efterkommere, der ønsker at at få et job eller uddanne sig, selvom der kan være mange barrierer, der stiller sig i vejen.
Inspireret af hands-on-erfaringerne udgav jeg i 2009 debatbogen Den Anden Virkelighed på Informations Forlag. Her argumenterede jeg for, at integrationen i Danmark er en succes, hvilket stod og står i skærende kontrast til den fortælling om den fejlslagne integration, der dominerer medierne.
Debatbogen gav mig idéen til en ph.d.-afhandling for at undersøge, om der også på et videnskabeligt grundlag kan argumenteres for integrationssuccesen. Svaret på dette spørgsmål er ja. Ph.d.-afhandlingen blev støttet af Poul Due Jensens Fond, Ministeriet for Flygtninge, indvandrere og Integration (i dag Udlændinge- og Integrationsministeriet) og Arbejdsmarkedsstyrelsen (i dag Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering). Afhandlingen blev forsvaret i 2018 og omhandler en analyse af beskæftigelsen blandt ikke-vestlige indvandrere og efterkommere på det danske arbejdsmarked fra 1996 til 2016.
I dag er jeg på en mission: Fra Frygt til Fakta. Mit mål er at være med til at ændre indvandrer- og integrationsdebatten i Danmark, således at den i højere grad kommer til at basere sig på fakta i stedet for frygt. For at missionen skal lykkes, indsamler jeg hele tiden relevante data med det formål løbende at kvalificere formidlingen af disse data.
Hans Lassen